Grybų produktai: kas tai ir iš ko sudaromi?

Grybų produktai: kas tai ir iš ko sudaromi?

7 minutės skaitymo

Puslapyje pateikiama informacija yra skirta tik profesionaliam naudojimui.

Esant galimybei rinktis iš daugelio panašias savybes turinčių grybų, gydytojas dažnai susiduria su sunkumais renkantis gaminio formą iš didžiulės jų įvairovės, atsirandančios dėl skirtingo auginimo ir gamybos procesų.

Kadangi tradiciškai renkamas arba maistui vartojamas tik vaisiakūnis arba kai kuriais atvejais sklerotis (požeminė hifo masė t.y. Polyporus umbellatus ir Poria cocos) arba kempinės (sterili grybelinė išauga, auganti ant medžio žievės t.y. Inonotus obliquus – Chaga (juodasis beržo grybas)), taip pat ir Lentinula eodes (Valgomasis dantenis, Shiitake) ir Grifola frondosa (Kuokštinė grifolė, Maitake), arba gaminamos arbatos iš vaisiakūnio nuoviro, naudojant Ganoderma lucidum (Tikrinis blizguis, Reishi) ir I. Obliquus (Chaga), šiuo metu daugelis komercinių grybų produktų yra gaminami iš grybų grybienos, auginamos naudojant skystą fermentaciją arba grybienos biomasę.

Šioje apžvalgoje yra apibendrinamos skirtingų dozavimo formų savybės.

Vaisiakūnis / Kempinė / Sklerotis

Tradicinėje vaistinių grybų dozavimo formoje vaisiakūnis paprastai pasižymi didesniu skirtingų polisacharidų kiekiu ir skaičiumi nei grybiena arba kultūrų mišinys, kai augant vasiakūniui koncentracija didėja, kol yra pasiekiamas optimalus dydis (apytiksliai 17g L. eodes ir 180g G. frondosa). Be to, tokių komponentų kaip triterpenai (G. lucidum) ir kiti fenolio junginiai (I. obliquus) koncentracija dažnai yra didesnė vaisiakūnyje. Grybo Antrodia camphorata duomenys rodo, kad triterpenų kiekis grybienoje siekia tik 40% vaisiakūnyje esančio kiekio, todėl daugelyje grybienos biomasės produktų kiekio neatitikimas gali būti dar didesnis dėl grybienos biomasėje esančio substrato likučių. Dėl šios priežasties G. lucidum grybienos biomasės produktams trūksta triterpenams būdingo kartaus skonio, kurio didžioji dalis yra randama vaisiakūnyje.

Ekstraktai

Grybų produktams, kuriuose yra svarbus triterpenoidas ir kiti fenolio komponentai, pvz. A. camphorata, G. lucidum ir I. obliquus gaunamiems iš vaisiakūnio/kempinės, atsižvelgiant į jų nesuderinamumą, paprastai kartu su tradicine technologija naudojami ir ekstraktai.

Ekstraktai taip pat naudojami didelės koncentracijos polisacharidams arba kitiems aktyviems komponentams išgauti. Paprastai jie yra gaminami iš vaisiakūnio arba grybienos, naudojant vieną iš dviejų pagrindinių būdų:

  • Vandeninė (karšto vandens) ekstrakcija (tradicinės arbatos/nuovirai) padeda išgauti didelę polisacharidų koncentraciją, tačiau paprastai vandenyje tirpstančių triterpenų kiekis būna mažas. Nevalytuose polisacharidų ekstraktuose paprastai yra apie 30% polisacharidų, kurie gali būti toliau gryninami.
  • Etanolio (alkoholio) ekstrakcija (tradicinės trinktūros) užtikrina didesnį triterpenų kiekį, tačiau polisacharidų kiekis yra mažesnis (dėl to etanolio polisacharidai tirpale iškrenta nuosėdomis).

Užtikrindami didesnę polisacharidų bei kitų kliniškai svarbių junginių koncentraciją, ekstraktai gali būti tinkamiausi žarnyno disbiozės atvejais, sutrikus gebėjimui suskaidyti visus grybų arba grybienos biomasės produktus.

Kai kuriems grybams, pavyzdžiui, Reishi, gali būti derinama vandeninė ekstrakcija ir etanolio ekstrakcija, kad būtų aukšta ir polisacharidų, ir triterpenų koncentracija. Kai kurie specialistai teigia, kad yra gavę gerų rezultatų derindami aukštos koncentracijos polisacharido (beta-gliukano) ekstraktus su viso grybo vaisiakūniu.

Sporos ir sporų aliejus

Vaisiakūnis egzistuoja tam, kad paskleistų grybo sporas, o vienas Ganoderma applanatum (Plokščiasis blizgutis) vaisiakūnis sugeneruoja neįtikėtiną kiekį sporų – iki 2,6 mlrd. per visą gyvenimo laiką arba 31000 per sekundę.

Nors sporas gamina visi grybai, tačiau iki šiol buvo tirtas Ganoderma lucidum (Tikrinis blizguis, Reishi) klinikinis potencialas, nes polisacharidai, triterpenai ir steroliai prisideda prie jų terapinio aktyvumo.

Kad padidėtų biologinis naudingumas ir būtų pagaminti milteliai su pažeistų sporų apvalkalu, kuriuose tiponis triterpeno kiekis yra 2%, stiprus sporų (sporoderma) išorinis apvalkalas turi būti pažeidžiamas ultragarsu arba žemos temperatūros frezavimo būdu. Tada iš sumulkintų sporų išgaunamas aliejus, siekiant pagaminti Tikrinio blizgučio (Reishi) sporų aliejų, kuriame triterpeno kiekis gali siekti 30%.

Micelis (grybiena) (skysčio/giluminė fermentacija)

Grybiena yra auginama uždarame inde su skystu substratu, kuriame yra visos svarbiausios augimui ir augimo parametrams reikalingos maistinės medžiagos, pavyzdžiui, maistinių medžiagų sudėtis ir temperatūra yra kruopščiai kontroliuojama, siekiant optimizuoti norimų komponentų koncentraciją. Kadangi substratas yra skystas, grybieną yra lengva surinkti ir po to naudoti kaip gydomąjį komponentą arba, daugeliu atvejų, grybiena yra toliau apdirbama ir išgaunami įvairūs ekstraktai.

Grybienos (micelio) biologinė masė

Gaminant grybienos biomasę, grybienos kultūra yra inokuliuojama į sterilų, grūdinio pagrindo substratą, dažnai rudųjų ryžių, ir paliekama kolonizuotis. Tuo metu, kai yra išnaudojamas substrato gebėjimas palaikyti tolesnį augimą ir beveik pradeda augti vaisiakūniai (pirmapradė stadija), gautoji grybienos masė ir likęs substratas yra išdžiovinamas ir granuliuojamas, kad susidarytų milteliai, iš kurių paprastai gaminamos tabletės arba kapsulės. Be grybienos ir nedidelio grūdų likučio, grybienos biomasės produktuose yra pačių įvairiausių metabolitų, kuriuos grybiena išskyrė į substratą (ypač antimikrobiniai junginiai ir eksopolisacharidai) kartu su įvairiais fermentais, įskaitant virškinimo fermentus (proteazės, lipazės ir kt.) ir antioksidantinius fermentus (laktazė, katalazė ir superoksido dimutazė). Šiuose produktuose taip pat yra substrato skilimo produktų, tokių kaip arabinoksilanai, kurie turi gydomųjų savybių.

Vartojimas

Dozavimas priklauso nuo individualios gydomo asmens būklės ir paskirto produkto formos ir yra aptariamas pagal atskirus grybus ir skirtingas sąlygas. Nors daugelis vaistinių grybų yra ir maisto produktai, geriau grybus pašalinti iš raciono, kad nepakenktų absorbcijai. Tačiau atsižvelgiant į formą ir individualias savybes, jie gali būti vartojami kartu su sultimis, kokteiliais, trintais vaisiais arba riešutų sviestu, kad būtų lengviau nuryti.

Nors dažniausiai paskirta dozė yra padalinama į dvi dalis (viena vartojama ryte, kita vakare), dozę galima suskaidyti ir į tris lygias dalis, jeigu taip yra lengviau (ypač kai dozės yra didelės) arba vartoti vienkartinę dozę, jeigu dviejų dozių paskirti negalima. Visais atvejais užgerti vandeniu.

Žmonės, kuriems anksčiau buvo patvirtinta arba įtarta alergija grybams, turi vengti papildų su vaistiniais grybais.

Susiję prekės

All comments